Patrick de La Ruelle

De ZorgaanbouwAan het woord
Patrick de La Ruelle, Spui


Patrick de la Ruelle is 58 jaar en leeft al 30 jaar met de ziekte MS. Tot 2005 ging alles relatief goed. Patrick werkte fulltime als vrachtwagenchauffeur en ondervond weinig hinder van zijn ziekte. Maar van de een op de andere dag veranderde alles. Patrick: 'Ik kon ineens bijna niet meer lopen. Je bent dan direct beperkt in je doen en laten. Zo kon ik bijvoorbeeld thuis niet eens meer de trap op, naar de slaap- en badkamer.'

Verhuizing

Patrick en zijn vrouw zagen zich daarom genoodzaakt om te verhuizen naar een aangepaste woning. Die vonden ze in Koewacht. Het duurde echter niet lang voordat de heimwee inzette. 'Mijn vrouw kon het maar niet wennen. We wilden dolgraag terug naar ons vertrouwde Spui.' Ze gingen op zoek en vonden een woning met een douche en slaapkamer beneden. De tweede verhuizing was een feit. Ze waren terug ‘thuis’ in Spui. 'Het was fijn om terug in ons vertrouwde dorp te zijn. Maar het lastige was, dat de douche niet toegankelijk was met een rolstoel.' Het was dus alsnog flink behelpen en vooral de verzorgsters van de thuiszorg waren bang dat Patrick op een dag lelijk ten val zou komen.

Zorgaanbouw de oplossing

Patrick: 'Op een dag reden we op de Meekrapweg voorbij Risseeuw en zagen we een Zorgaanbouw op het terrein staan. We kenden de eigenaar Adri en zijn vrouw Ada al lange tijd, van toen zij nog in Spui woonden en besloten er eens langs te gaan. Zij bleken de ideale oplossing voor ons te hebben.' Inmiddels heeft Risseeuw een Zorgaanbouw, met alleen de benodigde badkamer, aan het huis geplaatst. Deze grenst nu aan de slaapkamer en is volledig toegankelijk met een rolstoel.

Weinig overlast

Anders dan bij een traditionele aanbouw, geeft de Zorgaanbouw weinig overlast tijdens de realisatie. Patrick: 'We hebben er helemaal geen last van gehad. De aanbouw zelf was op 1 dag geplaatst. Met de overige werkzaamheden erbij, zoals voorbereiding en elektra, heeft alles maar vier dagen gekost.'

Bijdrage Gemeente

De plaatsing van de Zorgaanbouw hoefde Patrick niet volledig zelf te betalen. 'Ik had vanwege mijn ziekte al contacten met WMO van Gemeente Terneuzen, dus wist waar ik een aanvraag in kon dienen. Eind oktober heb ik dat gedaan en op 2 januari zijn ze langsgekomen. Diezelfde week nog kreeg ik akkoord. De totale kosten waren  24.900 euro en hiervan heb ik 10.000 zelf betaald. Zonder eigen bijdrage had ik 6 offertes moeten overleggen, nu bleef het bij de offerte van Risseeuw.' Die eigen bijdrage is dus wel van belang geweest, maar een Zorgaanbouw kan vaak ook al gerealiseerd worden met een eigen bijdrage vanaf 5.000 euro.

Realisatie: TiDi Graphics